Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna - odkryj na nowo smak szpinaku!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 592
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 592
Składniki
W garnku w 1,5l wody gotujemy bulion warzywny z 1 cebuli + marchewka + pietruszka + Vegeta do smaku
Sporego ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Podsmażamy ok 5 min i dodajemy posiekanych 8 ząbków czosnku (ja tyle akurat dałem, można mniej lub śmiało więcej wedle smaku, należy pamiętać aby podkreślić smak szpinaku, w ostatecznym efekcie i tak sam smak czosnku jest nie wyczuwalny), dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Czekamy aż szpinak się usmaży.
Do ugotowanego bulionu wrzucamy ugotowonageo ziemniaka, całość blendujemy. Wrzucamy smażony szpinak i znów blendujemy. Dodajemy 2 łyżki śmietany i 2 serki topione, dajemy 2 łyżeczki tymianku - i znów wspomagamy się blenderem. Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z połowy cytryny.
Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry i podpiekamy w piekarniku. Zupę na miseczkach już posypujemy pokrojoną dymką.