Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, delikatna - odkryj na nowo smak szpinaku!
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2270
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2270
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
W garnku w 1,5l wody gotujemy bulion warzywny z 1 cebuli + marchewka + pietruszka + Vegeta do smaku
Sporego ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Podsmażamy ok 5 min i dodajemy posiekanych 8 ząbków czosnku (ja tyle akurat dałem, można mniej lub śmiało więcej wedle smaku, należy pamiętać aby podkreślić smak szpinaku, w ostatecznym efekcie i tak sam smak czosnku jest nie wyczuwalny), dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Czekamy aż szpinak się usmaży.
Do ugotowanego bulionu wrzucamy ugotowonageo ziemniaka, całość blendujemy. Wrzucamy smażony szpinak i znów blendujemy. Dodajemy 2 łyżki śmietany i 2 serki topione, dajemy 2 łyżeczki tymianku - i znów wspomagamy się blenderem. Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z połowy cytryny.
Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry i podpiekamy w piekarniku. Zupę na miseczkach już posypujemy pokrojoną dymką.