Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Krem Szpinakowy

Zupa Krem Szpinakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 295

Dodano:

Odsłon: 2260

Pyszna, delikatna - odkryj na nowo smak szpinaku!

Składniki

  • Szpinak mrożony opakowanie ok 450g
  • 1 por
  • 2 cebule
  • czosnek 8 ząbków
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • serek topiony śmietankowy 2 x 100g
  • pietruszka 1szt.
  • marchewka 1 szt.
  • duży ziemniak
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • dymka
  • bagietka
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku w 1,5l wody gotujemy bulion warzywny z 1 cebuli + marchewka + pietruszka + Vegeta do smaku

  2. Sporego ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu.

  3. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Podsmażamy ok 5 min i dodajemy posiekanych 8 ząbków czosnku (ja tyle akurat dałem, można mniej lub śmiało więcej wedle smaku, należy pamiętać aby podkreślić smak szpinaku, w ostatecznym efekcie i tak sam smak czosnku jest nie wyczuwalny), dodajemy opakowanie mrożonego szpinaku. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Czekamy aż szpinak się usmaży.

  4. Do ugotowanego bulionu wrzucamy ugotowonageo ziemniaka, całość blendujemy. Wrzucamy smażony szpinak i znów blendujemy. Dodajemy 2 łyżki śmietany i 2 serki topione, dajemy 2 łyżeczki tymianku - i znów wspomagamy się blenderem. Całość doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z połowy cytryny.

  5. Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry i podpiekamy w piekarniku.
    Zupę na miseczkach już posypujemy pokrojoną dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń