Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 91

Pyszna, pożywna zupa z bobu z grzankami to idealna propozycja na smaczny obiad. Do tego przepisu z powodzeniem możecie użyć bobu mrożonego.

Składniki

  • bób ugotowany 400 g
  • bulion warzywny 1 litr
  • Rukola 50 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • tymianek świeży posiekany 1 łyżka
  • bazylia świeża posiekana 1 łyżka
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • cukier 1 szczypta
  • sól (do smaku)
  • Pieprz czarny (do smaku)
  • Do podania:
  • grzanki, ser grana padano, płatki migdałowe
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z bobu

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru, podsmażyć do zrumienienie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Całość chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać posiekane zioła i rukolę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzać.
    Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać z wiórkami sera, grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.

  2. Rady: Zupę można zabielić odrobiną słodkiej śmietany.
    Płatki migdałowe można zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Zupę można także podać z jajkiem na twardo lub domowym groszkiem ptysiowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń