Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z brokula z porem, Cheddarem i smietanka.

Zupa krem z brokula z porem, Cheddarem i smietanka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 3009

Wegetarianskie danie z warzyw, z brokulem i porem w roli glownej, z dodatkiem Cheddara i slodkiej smietanki. Powiem krotko - chyba sie przejadlam :-P

Składniki

  • 1 brokul (ok. 500 g)
  • biala czesc duzego pora, 3 zabki czosnku
  • po kawaleczku marchewki, korzenia pietruszki i selera
  • 4 nieduze ziemniaczki
  • maslo 1 lyzka
  • garsc pokrojonego w kostke Cheddara
  • 1 slodka smietanka 30% - 150 g.
  • 1 plaska lyzka przyprawy warzywnej, duza szczypta pieprzu
  • pol lyzeczki kurkumy, 1/4 swiezo startej galki muszkatalowej
  • opcjonalnie grzanki
  • Maggi
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na gleboka patelnie dajemy maslo, na ktorym najpierw przesmazamy pora pokrojonego w polkrazki i drobno pokrojone 3 zabki czosnku. Nastepnie dodajemy pokrojona marchewke, pietruszke i selera (tylko po kawaleczku tych warzyw, aby nie zdominowaly smaku zupy) i jeszcze chwilke smazymy. Podlewamy 1 litrem wody i dodajemy brokula (oprocz jego rozyczek) pokrojonego na mniejsze kawalki oraz ziemniaczki pokrojone w kostke. Przyprawiamy przyprawa warzywna (nie za duzo, gdyz bedziemy dodawac jeszcze ser, ktory jest slony), pieprzem, kurkuma i gotujemy pod perforowana pokrywa ok 35 minut.

    Po tym czasie dodajemy rozyczki brokula i od momentu ponownego zagotowania sie zupy gotujemy jeszcze 10 minut. Uzupelniamy tez nieco wode. Kilka rozyczek brokula mozna wyjac wczesniej z przeznaczeniem jako dekoracja zupy.

    Po tym czasie dodajemy galke muszkatalowa i ser Cheddar, mieszamy az sie on rozpusci.
    Zupe zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem bezposrednio na patelni. Dodajemy smietanke.
    Na talerzu przyprawiamy spora iloscia Maggi.
    Mozna dodatkowo zrobic grzanki z miekkiego chleba pszennego: 2 kromki kroimy w kostke i dajemy na pare minut na rozgrzana, sucha patelnie.

    bardzo syte - polecam z powodzeniem, jako danie glowne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń