Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z brokułów to gęsta, sycąca i smaczna zupa. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Podana z grzankami i prażonym słonecznikiem smakuje wybornie. Zamiast słonecznika możecie użyć pestek dyni, lub zupełnie to pominąć. Możecie też do zupy dodać śmietankę. Zamiast z grzankami, możecie podać zupę ze świeżym pieczywem. Wszystko zależy od tego co lubicie, lub co akurat macie pod ręką. Jeśli zalega Wam chleb, to dobrym pomysłem są właśnie grzanki. Sprawdźcie przepis :)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30373
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 301
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4368
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3610
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30373
Składniki
Brokuł podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć żeby się zezłociła. Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund. Następnie dodać brokuły i ziemniaki. Zalać rosołem.
Gotować pod przykryciem 25 - 30 minut na małym gazie. Pięć minut przed końcem gotowania dodać marchewkę i pietruszkę z rosołu. Do warzyw dodać pokrojony serek topiony. Wymieszać żeby się rozpuścił. Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem ręcznym. Przyprawić solą i pieprzem.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Zupę rozlać na talerze. Podawać z grzankami i prażonym słonecznikiem. Grzanki zrobiłam sama. Kromki chleba pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano. Polałam oliwą z oliwek. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 10 minut.