Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolejna propozycja na przemycenie tak niedocenianego buraka do naszego menu
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 227
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno), ułożyć na blasze i piec prze około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, gdy się zarumieni dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć je około pięciu minut. Następnie dodać pokrojone jabłko i podsmażyć do momentu odparowania soku. Wlać bulion do garnka i gotować wszystko do miękkości.
Upieczone buraki wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, jak wystygną obrać i pokroić w plasterki. Dodać do warzyw, gotować razem przez 5 – 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny. Zblendować na gładki krem.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Zupę udekorować kleksem śmietany, nasionami chia, siemieniem lnianym oraz pestkami dyni. Podawać z grzankami czosnkowymi.