Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolejna propozycja na przemycenie tak niedocenianego buraka do naszego menu
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5046
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2289
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5046
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 600
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2289
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno), ułożyć na blasze i piec prze około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, gdy się zarumieni dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć je około pięciu minut. Następnie dodać pokrojone jabłko i podsmażyć do momentu odparowania soku. Wlać bulion do garnka i gotować wszystko do miękkości.
Upieczone buraki wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, jak wystygną obrać i pokroić w plasterki. Dodać do warzyw, gotować razem przez 5 – 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny. Zblendować na gładki krem.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Zupę udekorować kleksem śmietany, nasionami chia, siemieniem lnianym oraz pestkami dyni. Podawać z grzankami czosnkowymi.