Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolejna propozycja na przemycenie tak niedocenianego buraka do naszego menu
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5345
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1683
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5203
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1702
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5345
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1683
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5203
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1702
Składniki
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno), ułożyć na blasze i piec prze około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, gdy się zarumieni dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć je około pięciu minut. Następnie dodać pokrojone jabłko i podsmażyć do momentu odparowania soku. Wlać bulion do garnka i gotować wszystko do miękkości.
Upieczone buraki wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, jak wystygną obrać i pokroić w plasterki. Dodać do warzyw, gotować razem przez 5 – 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny. Zblendować na gładki krem.
Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Zupę udekorować kleksem śmietany, nasionami chia, siemieniem lnianym oraz pestkami dyni. Podawać z grzankami czosnkowymi.