Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 120

Dodano:

Odsłon: 255

Moja kolejna propozycja na przemycenie tak niedocenianego buraka do naszego menu

Składniki

  • 1 kg buraków (takiej samej wielkości)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • biała część pora
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • Sok z cytryny
  • po jednej łyżeczce nasion chia, siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • śmietana 12%
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową (każdy osobno), ułożyć na blasze i piec prze około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.

  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, gdy się zarumieni dodać pokrojone warzywa. Podsmażyć je około pięciu minut. Następnie dodać pokrojone jabłko i podsmażyć do momentu odparowania soku. Wlać bulion do garnka i gotować wszystko do miękkości.

  3. Upieczone buraki wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, jak wystygną obrać i pokroić w plasterki. Dodać do warzyw, gotować razem przez 5 – 10 minut. Doprawić zupę solą, pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny. Zblendować na gładki krem.

  4. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Zupę udekorować kleksem śmietany, nasionami chia, siemieniem lnianym oraz pestkami dyni.
    Podawać z grzankami czosnkowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń