Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3564

Dodano:

Odsłon: 1998

Ja moją zupę z cukinii przygotowałam na mięsie ze schabu wieprzowego z dodatkiem pietruszki, marchewki i ziemniaka. Do tego dałam sporo koperku. Zupa wychodzi gęsta i jest pyszna. Dodatkowo ma ładny trochę taki musztardowy kolor. Jest zdrowa i mało kaloryczna.

Składniki

  • ok. 300g cukinii
  • ok. 300g schabu
  • 2 mniejsze marchewki
  • 1 mała pietruszka (korzeń + trochę natki)
  • pęczek koperku
  • kawałek cebuli
  • 1 - 2 ziemniaki
  • listek laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z cukinii

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Wrzuciłam go do garnka. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Cukinię obrałam ze skóry, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w podobną kostkę jak pozostałe warzywa. Dodałam ją do garnka. Koperek drobno posiekałam i dodałam do warzyw i mięsa. Wszystko zalałam wodą tak aby warzywa i mięso były przykryte. Włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam zupę. Gotowałam ją aż warzywa i mięso były miękkie. Pod koniec gotowania doprawiłam zupę solą i pieprzem. Po ugotowaniu wyjęłam z zupy listek laurowy i ziele angielskie a zupę zblendowałam blenderem ręcznym na jednolity krem bez grudek. Gdyby krem wyszedł za rzadki można wsypać łyżeczkę kaszy manny i jeszcze pogotować aż zupa zgęstnieje. Zupa jest pyszna z grzankami lub świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń