Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z cukinii. Sezon na cukinię w pełni, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Polecam wypróbować przepis i życzę smacznego.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1015
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 49
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1382
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 710
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6265
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1015
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 49
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1382
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 710
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6265
Składniki
Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobna kostkę, czosnek drobno kroje i dodaję do cebuli.
Teraz w garnku w którym będę gotowała zupę (można użyć patelni), rozgrzewam olej z masłem, dodaję cebulę z czosnkiem i smażę na małym ogniu około 3 minut. Następnie do cebuli z czosnkiem dodaję wywar, cukinię i gotuję od momentu zagotowania, około 25 minut do miękkości cukinii.
Następnie cukinie rozdrabniam blenderem, doprawiam przyprawami, dodaję około 2 łyżek śmietanki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Zupę podaję na gorąco, można do niej dodać grzanki, groszek ptysiowy i dodatkowo posypać żółtym serem. Zupa krem z cukinii jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa