Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I tak oto z pierwszymi promieniami wiosennego słońca i śpiewem przybyłych szpaków naszła mnie ochotą na lekką, letnią zupę. Okazja ku temu była bo w lodówce akurat leżały dwie dorodne cukinie
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 61
Składniki
Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. W trakcie smażenia dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Cukinię myję i kroję w grubą kostkę wraz ze skórką. Obrane ziemniaki też kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z cebulę i czosnkiem i smażę około 5 minut cały czas mieszając. Teraz zalewam warzywa wodą tylko tyle aby były przykryte. Gotuję do miękkości warzyw 15-20 minut. Zupę blenduję ręcznym blenderem na gładki krem. Tymianek siekam drobno. Trochę odkładam do posypania zupy na talerzu a resztę wrzucam do zupy. Doprawiam solą i pierzem.
Słonecznik wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia często potrząsam patelnią aby słonecznik równo się uprażył i nie przypalił. Zupę podaję posypaną uprażonym słonecznikiem i świeżym tymiankiem.