Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I tak oto z pierwszymi promieniami wiosennego słońca i śpiewem przybyłych szpaków naszła mnie ochotą na lekką, letnią zupę. Okazja ku temu była bo w lodówce akurat leżały dwie dorodne cukinie
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117246
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8078
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3029
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1710
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1357
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117246
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8078
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3029
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1710
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1357
Składniki
Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. W trakcie smażenia dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Cukinię myję i kroję w grubą kostkę wraz ze skórką. Obrane ziemniaki też kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z cebulę i czosnkiem i smażę około 5 minut cały czas mieszając. Teraz zalewam warzywa wodą tylko tyle aby były przykryte. Gotuję do miękkości warzyw 15-20 minut. Zupę blenduję ręcznym blenderem na gładki krem. Tymianek siekam drobno. Trochę odkładam do posypania zupy na talerzu a resztę wrzucam do zupy. Doprawiam solą i pierzem.
Słonecznik wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia często potrząsam patelnią aby słonecznik równo się uprażył i nie przypalił. Zupę podaję posypaną uprażonym słonecznikiem i świeżym tymiankiem.