Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 828
Dodano: 11.03.2018
Odsłon: 762
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. W trakcie smażenia dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Cukinię myję i kroję w grubą kostkę wraz ze skórką. Obrane ziemniaki też kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z cebulę i czosnkiem i smażę około 5 minut cały czas mieszając. Teraz zalewam warzywa wodą tylko tyle aby były przykryte. Gotuję do miękkości warzyw 15-20 minut. Zupę blenduję ręcznym blenderem na gładki krem. Tymianek siekam drobno. Trochę odkładam do posypania zupy na talerzu a resztę wrzucam do zupy. Doprawiam solą i pierzem.
Słonecznik wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia często potrząsam patelnią aby słonecznik równo się uprażył i nie przypalił.
Zupę podaję posypaną uprażonym słonecznikiem i świeżym tymiankiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 12 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Piękna <30 Kto głosował? | Odpowiedz