Tak to sobie wymyśliłam. Zupa wyszła bardzo dobra. Polecam :)
Zupa krem z dyni
Składniki
- dynia 1/4 szt (dużej)
- cebula 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka 3 szt
- por 1 szt
- ziemniaki 4 szt
- śmietanka 30%
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, curry, pół kostki rosołowej knorr
- grzanki z chleba razowego
- oliwa z oliwek 4 łyżki, masło 2 łyżki
Składniki
- dynia 1/4 szt (dużej)
- cebula 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka 3 szt
- por 1 szt
- ziemniaki 4 szt
- śmietanka 30%
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, curry, pół kostki rosołowej knorr
- grzanki z chleba razowego
- oliwa z oliwek 4 łyżki, masło 2 łyżki
Etapy przygotowania
Warzywa obrać. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie z oliwek podsmażyć dynię. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Warzywa zalać 1/2 l wody, gotować do miękkości. Zupę ostudzić, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Cebule pokroić w kostkę, pora w cienkie talarki. Cebulę podsmażyć na oliwie. Pora należy lekko zeszklić na maśle. Zupę podgrzać. Serwować na talerz, dokładając grzanki, oraz po łyżce pora i łyżeczce smażonej cebuli. Zupę należy także polać łyżką śmietanki (dla smaku) i posypać odrobiną papryki w proszku (dla wyglądu). :)) Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
schab z oscypkiem ,konfitura żurawiną ziemniaczkami i zasmażana kapusta
Odsłon: 87
Ostatnio komentowane przepisy
schab z oscypkiem ,konfitura żurawiną ziemniaczkami i zasmażana kapusta
Odsłon: 87
Składniki
- dynia 1/4 szt (dużej)
- cebula 2 szt
- marchew 3 szt
- pietruszka 3 szt
- por 1 szt
- ziemniaki 4 szt
- śmietanka 30%
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, curry, pół kostki rosołowej knorr
- grzanki z chleba razowego
- oliwa z oliwek 4 łyżki, masło 2 łyżki
Warzywa obrać. Dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki. Na oliwie z oliwek podsmażyć dynię. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Warzywa zalać 1/2 l wody, gotować do miękkości. Zupę ostudzić, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Cebule pokroić w kostkę, pora w cienkie talarki. Cebulę podsmażyć na oliwie. Pora należy lekko zeszklić na maśle. Zupę podgrzać. Serwować na talerz, dokładając grzanki, oraz po łyżce pora i łyżeczce smażonej cebuli. Zupę należy także polać łyżką śmietanki (dla smaku) i posypać odrobiną papryki w proszku (dla wyglądu). :)) Smacznego.
no i fajowo wymyśliłaś, a ja mam jeszcze parę słoików pure dyniowego, więc na pewno zrobię :)