Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa-krem z dyni"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę, a marchewkę w grube talarki. Z dyni usuń pestki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Do dużego garnka wlej 2-3 łyżki oleju, rozgrzej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię, marchewkę i ziemniaki, mieszając smaż 5-7 minut. Następnie warzywa posyp curry oraz tymiankiem, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Warzywa zalej bulionem. Gotuj tak długo, aż zmiękną.
Warzywa odcedź na sicie, zmiksuj blenderem na gładki mus. Następnie stopniowo dodawaj do nich bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Zupę podgrzej, dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, mieloną słodką i ostrą papryką, imbirem, solą oraz pieprzem.
Rada: Zupę możesz zabielić śmietanką. Podawaj ją z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na patelni pestkami dyni.
60 minut Porcja: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie