Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiliśmy połączyć nasze ulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 12
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 796
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 12
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 796
Składniki
Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C. Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry. Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez 10 min.