Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiliśmy połączyć nasze ulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1023
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 99
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 192
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1136
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 727
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1023
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 99
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 192
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1136
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 727
Składniki
Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C. Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry. Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości. Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez 10 min.