Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z groszku"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 31
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 31
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Składniki
W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek i nie przestając mieszać podduś razem przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj jeszcze 5-7 minut bez przykrycia, aż groszek będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku wydłuż czas gotowania o ok. 10 min. Część groszku (do dekoracji) wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
Ser mozzarella pokrój w niezbyt dużą kostkę. 1 odłóż do dekoracji, resztę dodaj do zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec wlej 200 ml śmietanki i jeszcze chwilkę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj groszkiem, serem mozzarella i listkami natki lub bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
35 min Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie