Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z jarmużu

Zupa krem z jarmużu

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 134

Szybka, łatwa zupa wspomagająca leczenie DNY moczanowej i cukrzycy

Składniki

  • 1 pęczek jarmużu lub 1 mała paczka jarmużu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa z kury
  • 1 śmietana 12%
  • Natka pietruszki
  • Grzanki lub groszek ptysiowy
  • Sól morska
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jarmuż przebrać, odciąć zgrubiałe łodygi. Jarmuż przepłukać. Zagotować wodę i do wrzącej wody wrzucić listki jarmużu. Dodać łyżeczkę cukru* Gotować około 3 minuty. Przelać zimną wodą.

    Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Umyć.

    Do garnka wlać wodę, wrzucić warzywa, oprócz jarmużu. Zagotować. Dodać kostkę rosołową. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać jarmuż oraz łyżeczkę masła. Przyprawić solą morską. Gotować jeszcze dziesięć minut. Zupę przelać do blendera lub miksera. Całość zmiksować. Dodać śmietanę. Rozlać do talerzy. Ozdobić śmietaną oraz natką pietruszki. Grzanki lub groszek ptysiowy podajemy osobno

    *Porada naszych babć. W zupie nie wyczuwa się cukru, ale zabija on gorzki smak jarmużu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń