Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z jogurtowym kleksem

Zupa krem z jogurtowym kleksem

Autor:

Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27538

Dodano:

Odsłon: 928

Propozycja na zdrową, smaczną i sycącą zupę krem, pełną smaków i aromatów warzyw.

Składniki

  • 0,75 l bulionu
  • 5 marchewek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir (kawałek około 3 cm)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy
  • jogurt naturalny
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z jogurtowym kleksem

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Koperek i natkę pietruszki siekamy i odstawiamy na chwilę.

    Cebulę kroimy i szklimy na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy do niej pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz papryczkę chilli i wszystko razem smażymy, aż papryka delikatnie zmięknie.

  2. Do gorącego bulionu dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dosładzamy delikatnie cukrem trzcinowym. Następnie wrzucamy do bulionu pokrojoną marchewkę, koperek, pietruszkę, kawałek imbiru oraz podsmażoną cebulkę i papryki. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

  3. Gdy marchewka będzie już odpowiednio ugotowana, wyciągamy z wywaru kawałek imbiru i miksujemy zawartość garnka do uzyskania jednolitego i gęstego kremu*.

    * Jeżeli lubimy intensywny smak imbiru możemy go również zmiksować. Ja wolę go wyciągnąć przed tym etapem.

  4. Uzyskany krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz zagotowujemy.

    Zupa najlepiej smakuje z kleksem z jogurtu naturalnego i zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń