Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 553

Dodano:

Odsłon: 1103

Szybka i gęsta zupa krem na bazie kalafiora. Idealna na błyskawiczny obiad. Aksamitna i bardzo sycąca.

Składniki

  • pół kalafiora
  • jeden średni ziemniak
  • mała cebula (lub połowa większej)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • gałązka świeżego tymianku i rozmarynu (można zastąpić suszonymi)
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki, prażone nasiona, odrobina oliwy lub pesto
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki (nie odkrawamy łodyżek). Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przekrawamy na pół. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy świeże zioła oddzielone od łodyżek. Podsmażamy wszystko przez chwilę, cały czas mieszając i pilnując, aby nic się nie przypaliło. Następnie wlewamy do garnka bulion. Można wykorzystać do tego bulion warzywny lub drobiowy. Garnek przykrywamy i wszystko razem zagotowujemy. Kiedy bulion zaczyna wrzeć, wlewamy mleko i dodajemy szczyptę gałki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy dalej przez 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).

  2. Kiedy warzywa są już mięciutkie i się wręcz rozpadają, to bierzemy blender i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, prażonymi nasionami lub orzechami, czy ziołowym pesto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń