Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy

Autor:

Przepisów i artykułów: 746 Ocena: 48795

Dodano:

Odsłon: 1288

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, to szczerze polecam. Gotowałam ją pierwszy raz i miło zaskoczyła mnie swoim smakiem. Delikatnie kremowa a jednocześnie pikantna, pachnąca czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Składniki

  • kalarepa 3 sztuki
  • czosnek 5 ząbków
  • sól
  • chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • bulion warzywny 1 litr
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • śmietanka 12% do zup i sosów 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • grzanki: chleb pszenny 4 kromki, olej Kujawski (z czosnkiem i bazylią) 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z kalarepy

Przygotowanie

  1. Kalarepę obieramy, kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy 1/2 godziny. Jeżeli mamy czas, studzimy zupę
    a następnie blendujemy. Jeśli chcemy uzyskać krem szybciej, odlewamy wywar do garnuszka a warzywa ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Ja dzisiaj tak właśnie zrobiłam.
    Ubite warzywa łączymy z wywarem, dodajemy chili, masło, śmietankę. Krem doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.

  2. Grzanki, w wersji uproszczonej, a co za tym idzie, błyskawicznej, przygotowujemy w czasie, gdy jeszcze gotujemy warzywa na zupę. Kromki chleba kroimy w kostkę, wrzucamy je na patelnię, polewamy olejem z nutą czosnku. Grzanki smażymy (suszymy) na wolnym ogniu, często mieszając, gdyż chlebek lubi się przypalać.
    Cały proces trwa maksymalnie 7 minut. Takie pachnące grzaneczki świetnie dopełniają smak naszej zupy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń