Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, sycący, soczyście żółty krem z kukurydzy o lekko słodkim smaku subtelnie podkreślonym mleczkiem kokosowym i zaostrzonym dużą ilością aromatycznych przypraw.
1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby.
2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania.
3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski.
4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.
5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem.
6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie.
7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem.
8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.
Przepyszne pieczone w piekarniku gołąbki, które rozpływają się w ustach. Możn...
Odsłon: 111881
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 73
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 50
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 75
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 83
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 73
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 50
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 75
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 83
Składniki
1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby. 2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania. 3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski. 4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. 5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem. 6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie. 7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.
Przepisy Zupy
Zupy
Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych
Zupy
Zupa krem z zielonego ogórka
Zupy
Orientalna zupa z krewetkami
Zupy
Kartoflanka z ciecierzycą
Flaczki ze skórek wieprzowych na wywarze z porcji rosołowych wołowych
Zachęcam do odwiedzenia mojego bloga po przepis na flaczki których zapewne je...
Odsłon: 65
Zupa krem z zielonego ogórka
Latem, kiedy termometry pokazują coraz wyższe temperatury nabieramy ochoty na...
Odsłon: 213