Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, sycący, soczyście żółty krem z kukurydzy o lekko słodkim smaku subtelnie podkreślonym mleczkiem kokosowym i zaostrzonym dużą ilością aromatycznych przypraw.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby. 2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania. 3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski. 4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. 5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem. 6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie. 7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.