Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycące danie. zupa jest dosyć gęsta a chrupiące nachosy robią całość jeszcze bardziej treściwą.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Składniki
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Gdy się zeszklą, zalewamy całość bulionem i dodajemy marchewkę oraz ziarenka kukurydzy. Całość gotujemy około godziny (zależy od tego jak twarde mamy ziarnka), jednak kukurydza powinna być miękka i rozgotowana. Zupę doprawiamy sola do smaku i miksujemy na gładki krem. Posypujemy przed podaniem prażonym sezamem (sezam podpiekamy chwilę na suchej patelni) i nachosami.
Mleko miksujemy z jajkiem, następnie dodajemy przesiana mąkę i przyprawy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Z ciasta pieczemy naleśniki. Dużą patelnię smarujemy najlepiej kawałkiem słoniny i wylewamy porcję ciasta, przechylając patelnię tak, aby rozlało się ono po całej powierzchni. Smażymy z obu stron i staramy się aby ciasto nie przybrało brązowej barwy (tak jak na krokiety), ma być żółte. Z tej porcji powinno wam wyjść około 5 placków w zależności jak dużej patelni użyjecie.
Gotowe naleśniki kroimy na kawałki, oryginalnie na trójkąty. Smażymy na głębokim oleju 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy i wykładamy do miseczki wyłożonej papierowymi ręcznikami, co pozwoli odsączyć nadmiar tłuszczu (nachosy nam nie rozmiękną, będą przyjemnie chrupiące).