Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa - krem z łuskanego grochu z chipsami z boczku

Zupa - krem z łuskanego grochu z chipsami z boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2317

Dodano:

Odsłon: 2369

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na krem z grochu łuskanego. Była to totalna improwizacja, a wyszła lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Krem ma bardzo bogaty i głęboki smak, a boczek tylko go podkreśla i przyjemnie chrupie pod zębami. Mogę Wam obiecać niebo w gębie jeśli zdecydujecie się na zrobienie takiej zupy- kremu. ;)

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch zalewamy zimną woda i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy go i zostawiamy na durszlaku. Obieramy marchew i pietruszkę, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju do zeszklenia i ściągamy z ognia. Do gotującej się wody dajemy kawałek boczku i dodajemy łyżkę wegety/ kucharka.

  2. Po około 20 minutach wyciągamy mięso i dodajemy cały groch, liście laurowe i ziele angielskie. Po 30 minutach dodajemy do zupy marchew, pietruszkę i cebulę i gotujemy jeszcze przez około 20 minut, tak by groch i inne warzywa były miękkie. Po zestawieniu z ognia dodajemy pieprzu (wedle uznania). Wszystko dokładnie blendujemy, na gładki krem.

  3. Kromki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Boczek kroimy na cienkie kawałki i smażymy na patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek będzie chrupiący ściągamy patelnię z ognia. Krem wlewamy do miseczek i dekorujemy grzankami i boczkiem.

    Smacznego!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka19835 24 maja 2016 uwielbiam groch łuskany, a ta zupka, mmmm...... musi być niesamowita!!! Odpowiedzi: 1 ▼

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń