Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2446

Dodano:

Odsłon: 957

Zupa krem z pieczarek to pyszna propozycja sycącego i aromatycznego dania w sam raz na obiad lub kolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml śmietany 30%
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z pieczarek

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki a oczyszczone pieczarki w plastry.
    Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę oraz pieczarki wszystko chwilę podsmażamy często mieszając, następnie dodajemy ziemniaki i całość dusimy kilka minut. Do podduszonych warzyw wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, zupę doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 września Pyszny kremik,narobiłas mi ochoty,mam produkty i do dzieła:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń