Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12343
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13194
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5458
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12343
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13194
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5458
Składniki
Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, pieczemy około 35-40 minut. Marchewki kroimy, czosnek wyciskamy z łupin, miąższ dyni oddzielamy od skórki, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), miksujemy na gładko. Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy mleczko kokosowe podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą. Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.