Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zupa jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku chociaż sprawia mi sporo problemu z pieczeniem a następnie usunięciem skórki z papryki. Uważam jednak, że warto włożyć trochę trudu w jej przygotowanie i zachwycić najbliższych.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 504
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 573
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 504
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 573
Składniki
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa: marchew, pół selera, pietruszkę, por i wędzony boczek. Kiedy warzywa zmiękną-wyjąć je łyżką cedzakową razem z boczkiem.
Papryki włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 35 minut. Ostrożnie wyjąć i przełożyć do mocnego woreczka foliowego. Zawiązać i odłożyć na 20 minut. Wyjąć z woreczka i poczekać chwilę by trochę ostygły bo nadal są bardzo gorące. Zdjąć skórkę, usunąć nasionka i ogonki. Pokroić w grube paski. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić. Na patelnię wlać olej, dodać drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tylko "zeszklić" . Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Smażyć 5 -7 minut. Przełożyć do wywaru. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i odrobiną cukru.
Makaron w kształcie ryżu ugotować. Ułożyć na środku talerza. Zalać zupą, Udekorować suszonymi płatkami chili i kwiatem nasturcji (który jest jadalny).