Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa - krem z pieczonych buraków

Zupa - krem z pieczonych buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 5859

Dodano:

Odsłon: 590

Pyszna i bardzo zdrowa zupka z buraków z nutką pomarańczy i imbiru :)

Składniki

  • Buraki 4-5 szt
  • Bulion (u mnie warzywny) 500 ml
  • Cebula 1 szt
  • Pomarańcza 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Imbir,1 łyżeczka świeżo startego
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Oliwa 2-3 łyżki
  • Pieprz,sól do smaku
  • Jogurt naturalny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki umyć,przekroić na pół i owinąć każdą połówkę w folię aluminiową. a następnie upiec do miękkości w piekarniku w temp.180 st. Po upieczeniu buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    Cebulę pokroić w kostkę,przełożyć do garnka i zeszklić na oleju a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,starty imbir,buraki,sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżeczkę startej na małych oczkach skórki z pomarańczy.

    Wymieszać wszystko,wlać bulion i dodać tymianek.Gotować ok 10 min. przyprawiając pieprzem i solą.
    Ugotowaną zupę zblendować na krem.
    Podawać zupkę z kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń