Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z pomidorów to danie pochodzące ze słonecznej Toskanii, gdzie pomidory są dobrem narodowym i są wykorzystywane niemal do wszystkiego. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Ma wyjątkową konsystencję, a dodatek czerstwego chleba – choć nieoczywisty – scala wszystko ze sobą i sprawia, że całość jest niesamowicie treściwa i sycąca. Jeśli więc dysponujesz nadmiarem pomidorów, a gdzieś w schowku zalega trochę czerstwego pieczywa, masz już pomysł na obiad!
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 110
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 110
Składniki
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przenieś je do dużej miski i zgnieć dłońmi na miazgę.
Na dnia garnka rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekane: czosnek i papryczkę chili. Smaż przez minutę, aż całość zacznie być bardzo aromatyczna. Dołóż pomidory. Gotuj całość przez ok. 20 minut, aż warzywa zaczną się rozpadać.
Kromki chleba umieść w misce i zalej zimną wodą. Zostaw na ok. 10-15 minut, aż dobrze nasiąkną. Po tym czasie odciśnij pieczywo i przełóż je do gotujących się pomidorów. Dolej szklankę gorącej wody.
Dopraw zupę solą i pieprzem. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, mieszając energicznie trzepaczką.
Dodaj listki bazylii.
Całość zblenduj blenderem zanurzeniowym lub kielichowym do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zupę krem z pomidorów odstaw na co najmniej godzinę, by smaki się połączyły. Podawaj na ciepło lub – w upalniejsze dni – w temperaturze pokojowej.