Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W poszukiwaniu tradycyjnych polskich smaków natrafiłem na przepis w książce Pani Lucyny Ćwierczakiewicz pt."365 obiadów" na zupę rakową. Zupa z raków w swego czasu zapewne była daniem dość powszechnym natomiast teraz aspiruje do miana dania wykwintnego i wyszukanego. Jako, że nie udało mi sie dostać raków w całości a jedynie mięso z nich , przepis w oparciu u inspirację wyszedł raczej autorski ale nader wyborny. Sami oceńcie bo warto !!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
Składniki
Sposób przyrządzenia Zaczynamy od przygotowania bulionu, warzywa w bulione mogą być w dowolnych kawałkach ponieważ później je zblendujemy ( oprócz liścia laurowego i ziela angielskiego warto dodać około 10 ziaren kolendry). Kiedy już będzie gotowy wyciągamy z niego wszystkie warzywa i odkładamy na bok a następnie wrzucamy połowe koperku oraz natki pietruszki drobno posiekane. Następnie wrzucamy nasze mięsko rakowe do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 min., po tym czasie wyciągamy mięso łyżka cedzakową na bok i zalewamy odrobiną bulionu aby nie straciło koloru i nie wyschło. Natomiast do bulionu wkładamy warzywa oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i gotujemy całość kolejne 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szalotki a po około 5 minutach mięso z raków ( w tym momencie możemy dodać łyżke papryki dla koloru). Po kolejnych 10 minutach dolewamy 150 ml bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Resztę bulionu wraz z ziemniakami blendujemy na krem, A następnie dodajemy do niego zawartość patelni następnie należy dodać śmietanę oraz reszte natki i posiekanego kopereku i gotować około 10 minut. Odlewamy kilka łyżek zupy i łaczymy je z żółtkami , całość dokładnie mieszamy ze sobą i następnie odlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami. Gotowe!