Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa krem z soczewicy"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 108
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Soczewicę opłucz, zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min. Następnie osącz na sicie. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając smaż, aż się zeszkli. Włóż osączoną soczewicę oraz pokrojoną marchewkę, smaż 3-5 min. Następnie wlej bulion (musi być go tyle, aby soczewica była cała przykryta), dodaj 1 łyżeczki soli, imbir, chili, curry oraz kurkumę. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min, aż soczewica zmięknie.
Na koniec wlej mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę i całość podgrzewaj jeszcze 3-5 min. Gdy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przelej ją do miseczek lub chlebków i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Rada: Aby chlebek nie nasiąkł zupą, po wydrążeniu miąższu jego wnętrze posmaruj białkiem, a następnie zapiecz chleb w piekarniku przez 10 min w temp. 180° C. Zupę możesz również posypać grzankami lub uprażonymi na patelni pestkami słonecznika.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie