Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, rozgrzewający i sycący krem z czerwonej soczewicy i kurczaka:)
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 515
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5297
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 515
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5297
Składniki
Z udek, włoszczyzny, czosnku, około 20 kulek pieprzu czarnego, ziela angielskiego i soli gotujemy rosół przez około 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko i studzimy.
Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 2,5 litra zimnej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, często mieszając aby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu studzimy.
Do wystudzonej soczewicy obieramy mięso z udek kurczaka, dolewamy trochę rosołu i blendujemy na krem. Następnie dodajemy ugotowane z rosołu 2 marchewki i 1 pietruszkę, wsypujemy przyprawy: kumin, curry, pieprz czosnkowy oraz cayenne, odrobinę soli i ponownie blendujemy. Dolewamy rosołu na tyle, aby zupa miała konsystencję kremu. Dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z pieczywem czosnkowym. SMACZNEGO:)