Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, rozgrzewający i sycący krem z czerwonej soczewicy i kurczaka:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9863
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11313
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9863
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Z udek, włoszczyzny, czosnku, około 20 kulek pieprzu czarnego, ziela angielskiego i soli gotujemy rosół przez około 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko i studzimy.
Soczewicę płuczemy, zalewamy ok. 2,5 litra zimnej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, często mieszając aby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu studzimy.
Do wystudzonej soczewicy obieramy mięso z udek kurczaka, dolewamy trochę rosołu i blendujemy na krem. Następnie dodajemy ugotowane z rosołu 2 marchewki i 1 pietruszkę, wsypujemy przyprawy: kumin, curry, pieprz czosnkowy oraz cayenne, odrobinę soli i ponownie blendujemy. Dolewamy rosołu na tyle, aby zupa miała konsystencję kremu. Dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z pieczywem czosnkowym. SMACZNEGO:)