Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty

Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2641

Dodano:

Odsłon: 971

Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku.

Składniki

  • 50 dag zielonego groszku (może być mrożony)
  • 5 liści sałaty
  • 2-3 ziemniaki
  • 6 kromek chleba
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 6 łyżek oleju
  • 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowany
  • po 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.
    Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 kwietnia 2014 Do tej pory robiłam bez sałaty. Muszę wypróbować Twój przepis,dla porównania :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 kwietnia 2014 Bardzo oryginalny przepis, zabieram do książki i koniecznie muszę jej skosztować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń