Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki na Twojej działce obrodziły? Nie wiesz co z nimi zrobić? Mam propozycję jednocześnie smaczną jak i tanią!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10808
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13128
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4863
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10808
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13128
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4863
Składniki
Młode ogórki kroimy w całości, w kosteczkę. Nieco starsze należy najpierw rozkroić i łyżeczką wyjąć pestki i dopiero tak wypatroszone ogórki ważymy. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę oraz przyprawy takie jak listki laurowe czy ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. W rondlu podgrzewamy olej i masło, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy przygotowane wcześniej ogórki i dusimy całość 10 minut. W czasie duszenia ogórki mogą nieco stracić kolor, to, że dodajemy je wraz ze skórką ma nam zapewnić jego intensywność. Z doświadczenia wiem, że osoby z problemami układu pokarmowego, które świeżych ogórków nie mogą jeść, z taką zupą nie mają większych problemów, choć na pewno z uwagi na nie lepiej zrezygnować z koloru na rzecz zdrowia.
Gdy ogórki są już gotowe, z garnka wyjmuję ziele oraz liście, dodaję warzywa wraz z sokiem i miksujemy na gładką masę, czyli na ''krem''. W ostatniej fazie dodajemy ser topiony i gotujemy tylko tyle, aby się on rozpuścił, doprawiamy na końcu, bo serek sam w sobie jest już przyprawą. Zupę ogórkową obowiązkowo podajemy z siekanym koperkiem. Dobre są też grzanki czosnkowe choć można równie dobrze zastąpić je np. groszkiem ptysiowym.
Olej podgrzewamy na dużej patelni, dodajemy do niego drobno posiekany czosnek (łatwiej się go sieka z dodatkiem soli). Chleb kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na średnim ogniu aż grzanki się zarumienią. Po więcej inspiracji zapraszam na: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl