Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zupę kukurydzianą bardzo lubię. Zazwyczaj robię właśnie taką ze sprawdzonego przepisu. Lane kluski nie są konieczne, ja jednak lubię bardziej treściwe zupy więc one się tu doskonale sprawdziły…
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1114
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 128
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 100
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1114
Delikatny schab w aromatycznym sosie , idealny na obiad.
Odsłon: 128
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 100
Składniki
nie trzeba gotować wywaru zupę na szybko można przygotować na rosole np z poprzedniego dnia Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy na talerzyku.
Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałą kukurydzę i mięso z kurczaka.
Jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Zupę posypujemy świeżą miętą.