Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zupę kukurydzianą bardzo lubię. Zazwyczaj robię właśnie taką ze sprawdzonego przepisu. Lane kluski nie są konieczne, ja jednak lubię bardziej treściwe zupy więc one się tu doskonale sprawdziły…
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1760
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2262
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1760
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2262
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Składniki
nie trzeba gotować wywaru zupę na szybko można przygotować na rosole np z poprzedniego dnia Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy na talerzyku.
Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałą kukurydzę i mięso z kurczaka.
Jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Zupę posypujemy świeżą miętą.