Do góry

Zupy Przepis na:

zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami…

zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami…

Autor:

Przepisów i artykułów: 529 Ocena: 18658

Dodano:

Odsłon: 2033

zupę kukurydzianą bardzo lubię. Zazwyczaj robię właśnie taką ze sprawdzonego przepisu. Lane kluski nie są konieczne, ja jednak lubię bardziej treściwe zupy więc one się tu doskonale sprawdziły…

Składniki

  • pół kostki masła
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula ,
  • 1,2 litra wywaru drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeża mięta
  • lane kluski: 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. nie trzeba gotować wywaru zupę na szybko można przygotować na rosole np z poprzedniego dnia

    Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy na talerzyku.

  2. Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru.

  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałą kukurydzę i mięso z kurczaka.

  4. Jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.

    Zupę posypujemy świeżą miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń