Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę laksę znajdziesz w podstawowym menu malezyjskiej kuchni. To rozgrzewający i pełen smaku wywar z makaronem, kurczakiem, krewetkami, tofu w najbardziej aromatycznym bulionie z cebulką, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem i mnóstwem innych, egzotycznych przypraw. Pomimo bogactwa składników zupa nie jest trudna w wykonaniu. Dzięki prezentowanemu przepisowi nauczysz się przygotowywać laksę od podstaw.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 260
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 109
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 932
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 260
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 109
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, zmieszaj z odrobiną oleju, by nitki się nie posklejały i odłóż na bok. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
Wykonaj pastę laksa. Włóż wszystkie składniki pasty do kielicha blendera i miksuj, aż masa będzie gładka. W trakcie pracy zeskrob kilka razu resztki ze ścianki, aby wszystkie składniki się zblendowały. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Odstaw pastę na bok.
W dużym garnku z grubym dnem (w którym będzie się gotowała zupa) rozgrzej olej i wrzuć umyte i oczyszczone krewetki. Podsmaż je z dwóch stron, aż się przyrumienią. Następnie usuń ogonki i przełóż krewetki do miski. Do krewetek dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj i odstaw.
Tofu osusz na ręczniku papierowym, pokrój w sześciany i obsyp mąką (ziemniaczaną lub ryżową), a następnie przesmaż ze wszystkich stron i odłóż na talerz.
Do garnka włóż pastę laksa i przesmażaj, aż składniki uwolnią swój zapach. Dodaj umyte i oczyszczone mięso z kurczaka oraz ok. 200 ml mleka kokosowego, bulion, resztę sosu rybnego, sos sojowy, sok z limonki, brązowy cukier, bazylię, chili i liść laurowy. Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy kurczak się ugotuje, wyłów go z zupy, przełóż na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój w paski lub rozerwij za pomocą dwóch widelców. W tym czasie nadal gotuj zupę, mieszając ją od czasu do czasu.
W końcowym etapie przygotowań (czyli po ok. 15 minutach) dodaj pokrojonego kurczaka, podsmażone krewetki, resztę koncentratu pomidorowego i mleka kokosowego. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki, sosu sojowego albo rybnego czy chili.
Do misek wyłóż porcję makaronu, następnie porcję mięsa, tofu oraz kilka krewetek. Zalej zupą oraz udekoruj ćwiartkami cytryny, połówkami jajek na twardo oraz świeżą zieleniną. Podawaj gorące.