Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę. Nie miałem trybuli, zastąpiłem ją pietruszką. Sprawdza się.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Małże opłukałem zimną wodą, osuszyłem ściereczką. Mięso małży pokroiłem w poprzek na cienkie plastry. Oliwę rozmieszałem z sokiem cytrynowym i połową natki. Plastry małży ułożyłem płasko na półmisku, posmarowałem marynatą z oliwy i wstawiłem na godzinę do lodówki. Obrałem marchewki, pokroiłem na plasterki. Cebulę drobno posiekałem i na słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem. Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie. Plastry małży posypałem solą i białym pieprzem, które następnie położyłem na zupie rozlanej na talerzach , tak aby pływały na jej powierzchni. Zupę ugarnirowałem pietruszką i natychmiast podałem.