Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zupa minestrone to włoskie, pożywne danie pełne smacznych warzyw, makaronu lub ryżu, posypane tartym parmezanem. Nie ma gotowego przepisu na minestrone, ponieważ zazwyczaj przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. Latem możesz dorzucić młode marchewki, cukinię i zielony groszek, podczas gdy jesienią do garnka może trafić fasola lub kalafior. Zimą skorzystaj z mrożonek. Klasyczna minestrone jest wegetariańska, ale jeśli ugotujesz ją na drobiowym bulionie i dorzucisz fragmenty gotowanego kurczaka, też będzie pyszna.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2755
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 339
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2755
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 339
Składniki
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie gorący, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmaż. Po chwili dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki zaczną pachnieć, dodawaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki, pomidory oraz półplasterki selera naciowego. Następnie dodaj suszone zioła i pokrojoną w kostkę cukinię (młodą możesz zostawić ze skórką). Przesmażaj warzywa około 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie zalej zupę bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 20-30 minut. Możesz użyć także wody, jeśli nie masz pod ręką bulionu. Następnie dorzuć makaron i gotuj jeszcze 7-10 minut. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie, minestrone jest gotowa. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem i ulubioną zieleniną. Pysznie smakuje samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.