Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zupa minestrone to włoskie, pożywne danie pełne smacznych warzyw, makaronu lub ryżu, posypane tartym parmezanem. Nie ma gotowego przepisu na minestrone, ponieważ zazwyczaj przygotowuje się ją z sezonowych warzyw. Latem możesz dorzucić młode marchewki, cukinię i zielony groszek, podczas gdy jesienią do garnka może trafić fasola lub kalafior. Zimą skorzystaj z mrożonek. Klasyczna minestrone jest wegetariańska, ale jeśli ugotujesz ją na drobiowym bulionie i dorzucisz fragmenty gotowanego kurczaka, też będzie pyszna.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19986
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 597
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7018
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244488
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19986
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 597
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7018
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244488
Składniki
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie gorący, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmaż. Po chwili dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy składniki zaczną pachnieć, dodawaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki, pomidory oraz półplasterki selera naciowego. Następnie dodaj suszone zioła i pokrojoną w kostkę cukinię (młodą możesz zostawić ze skórką). Przesmażaj warzywa około 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie zalej zupę bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 20-30 minut. Możesz użyć także wody, jeśli nie masz pod ręką bulionu. Następnie dorzuć makaron i gotuj jeszcze 7-10 minut. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie, minestrone jest gotowa. Podawaj zupę posypaną tartym parmezanem i ulubioną zieleniną. Pysznie smakuje samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.