Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa neapolitańska, po pewnych zmianach w przepisie podstawowym. Zupa o pięknym żółtym kolorze i przepysznym ziołowym aromacie. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1150
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1150
Składniki
- 1 duża marchew, - 30 dag pieczarek, - 1 łyżka masła, - 3 litry dowolnego bulionu, - 15 dag sera żółtego, - 2 żółtka, - 3/4 szklanki śmietany 30%, - sól, pieprz, cząber, oregano.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy, możemy je również potrzeć albo pokroić w plasterki. Wkładamy warzywa do garnka w którym będziemy ostatecznie gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę całość smażymy. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną zalewamy je bulionem. Dodajemy cząber i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty żółty ser i czekamy aż się rozpuści. Śmietanę mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Musimy tę mieszankę przed wlaniem do zupy zahartować aby żółtko nam się nie ścięło. W tym celu dolewamy do tej mieszanki powolutku trochę gorącej zupy ( około pół szklanki ), po czym mieszankę wlewamy powoli do pozostałej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dowolnym makaronem. Zupa warta spróbowania!