Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa neapolitańska, po pewnych zmianach w przepisie podstawowym. Zupa o pięknym żółtym kolorze i przepysznym ziołowym aromacie. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12119
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 24
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12119
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 24
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Składniki
- 1 duża marchew, - 30 dag pieczarek, - 1 łyżka masła, - 3 litry dowolnego bulionu, - 15 dag sera żółtego, - 2 żółtka, - 3/4 szklanki śmietany 30%, - sól, pieprz, cząber, oregano.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy, możemy je również potrzeć albo pokroić w plasterki. Wkładamy warzywa do garnka w którym będziemy ostatecznie gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę całość smażymy. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną zalewamy je bulionem. Dodajemy cząber i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty żółty ser i czekamy aż się rozpuści. Śmietanę mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Musimy tę mieszankę przed wlaniem do zupy zahartować aby żółtko nam się nie ścięło. W tym celu dolewamy do tej mieszanki powolutku trochę gorącej zupy ( około pół szklanki ), po czym mieszankę wlewamy powoli do pozostałej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dowolnym makaronem. Zupa warta spróbowania!