Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z moich ulubionych zup, które chętnie gotuję. Łatwa w wykonaniu i smaczna. Osobiście nie dodaję kwasu ogórkowego. Raz jest bardziej raz mniej kwaśna, w zależności od tego, ile ogórków użyjemy. Przepis, który tu podaję jest umiarkowanie kwaśny.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Składniki
Do małego garnka włożyć starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Dodać drobno pokrojony czosnek i cebulę i dusić pod przykryciem 15 min. z dodatkiem oleju lub masła i niewielkiej ilości wody.
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wlać 600 ml wody. Do tego wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pietruszkę, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Wstawić na ogień i gotować około 15 min.
Wyłączyć ogórki duszące się pod przykryciem. Po 15 minutach dodać do gotującego się wywaru z ziemniaków i pietruszki marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i kontynuować gotowanie około 15 min.
Do wywaru warzywnego dodać ogórki, doprowadzić do wrzenia. W tym momencie dodajemy lubczyk pokrojony drobno, kostkę warzywną lub rosołowa, albo jarzynke (jeśli ich używamy).
Do zupy dodajemy śmietanę, którą najpierw wlewamy do miseczki, rozcieńczamy gorącym wywarem ,aby uniknąć zwarzenia się śmietany. Dodajemy pieprz i doprawiamy solą do smaku. Dodajemy posiekany świeży koperek na koniec gotowania.