Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 256
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 256
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 95
Składniki
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 4l wody. Można do wywaru użyć również drobiu, jednak dzięki żeberkom wywar jest bardziej wyrazisty. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, (zostawiając 1-2 marchewki) liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchewkę Gotujemy cały czas na małym ogniu.
W między czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ogórki (nie trzeba ich obierać) W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dorzucamy ogórki razem z sokiem. Przesmażamy ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy i jeszcze jakiś czas gotujemy. Teraz jest czas by doprawić zupę solą, pieprzem, można dodać vegety lub kostkę rosołową, maggi. Wg uznania.
Ja zagęszczam zupę. Do szklanki wsypuję 2 łyżki mąki, dolewam trochę wody i po dokładnym wymieszaniu, aby nie było grudek, dodaję do zupy. Na koniec po zdjęciu z gazu zabielam śmietanką i dodaję posiekany koperek.