Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9588
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5009
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 666
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9588
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5009
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 666
Składniki
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 4l wody. Można do wywaru użyć również drobiu, jednak dzięki żeberkom wywar jest bardziej wyrazisty. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, (zostawiając 1-2 marchewki) liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe, dodajemy ziemniaki oraz startą na grubych oczkach marchewkę Gotujemy cały czas na małym ogniu.
W między czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ogórki (nie trzeba ich obierać) W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dorzucamy ogórki razem z sokiem. Przesmażamy ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy i jeszcze jakiś czas gotujemy. Teraz jest czas by doprawić zupę solą, pieprzem, można dodać vegety lub kostkę rosołową, maggi. Wg uznania.
Ja zagęszczam zupę. Do szklanki wsypuję 2 łyżki mąki, dolewam trochę wody i po dokładnym wymieszaniu, aby nie było grudek, dodaję do zupy. Na koniec po zdjęciu z gazu zabielam śmietanką i dodaję posiekany koperek.