Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa jak u mamy po prostu.

Zupa ogórkowa jak u mamy po prostu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 1148

Dodano:

Odsłon: 8198

Zupa ogórkowa. Niby taka zwyczajna i taka codzienna często wydaje nam się takie oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z tych co zawsw ma wyjść, gotujemy, jadamy a na końcu okazuje sie, że najlepszą nasze mamy gotowały i to od zawsze. Postarajmy zbliżyć sie do ideału..

Składniki

  • 2 porządne udka z kurczaka lub ok. 50 dag kości z mięsem ( np.żeberka wieprzowe )
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • spory kawałek selera około 1/2
  • 1 cały średni por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków
  • sól, pieprz, do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki siekanego koperku lub natki pietruszki
  • szczypta lubczyku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa jak u mamy po prostu.

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Mięso płukamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zdejmujemy łyżką ewentualne szumowiny i gotujemy kolejne 30 minut, na małym ogniu. Cebulę obraną, opalmy na palniku i wraz z rozgniecionym czosnkiem dodajemy do wywaru. Następnie solimy, dodajemy obrane warzywa (jedną marchewkę odkładamy). Gotujemy do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Teraz możemy zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodajemy starte na tarce ogórki. Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z odrobiną zupy, żeby nam się ładnie zahartowała. Dolewamy całość do garnka, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypać pieprzem. Na koniec podajemy posiekany drobno koperek lub natkę pietruszki.
    Smacznego !!
    Porada
    Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny ale ten nakładamy do talerza przed podaniem.
    Smak zupy możemy regulować wodą z ogórków, na bieżąco sprawdzając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń