Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa. Niby taka zwyczajna i taka codzienna często wydaje nam się takie oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z tych co zawsw ma wyjść, gotujemy, jadamy a na końcu okazuje sie, że najlepszą nasze mamy gotowały i to od zawsze. Postarajmy zbliżyć sie do ideału..
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 149
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 149
Składniki
Sposób przyrządzenia Mięso płukamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zdejmujemy łyżką ewentualne szumowiny i gotujemy kolejne 30 minut, na małym ogniu. Cebulę obraną, opalmy na palniku i wraz z rozgniecionym czosnkiem dodajemy do wywaru. Następnie solimy, dodajemy obrane warzywa (jedną marchewkę odkładamy). Gotujemy do miękkości (ok. 20-30 min). Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Teraz możemy zetrzeć na tarce i dodać pozostawioną wcześniej marchewkę. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo wrzucone razem pozostaną twarde) dodajemy starte na tarce ogórki. Śmietanę rozmieszać porządnie w kubeczku z odrobiną zupy, żeby nam się ładnie zahartowała. Dolewamy całość do garnka, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypać pieprzem. Na koniec podajemy posiekany drobno koperek lub natkę pietruszki. Smacznego !! Porada Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny ale ten nakładamy do talerza przed podaniem. Smak zupy możemy regulować wodą z ogórków, na bieżąco sprawdzając.