Tradycyjnie, nietradycyjna zupa ogórkowa...
Zupa ogórkowa z jajkiem
Składniki
- Ogórki kiszone, 6 sztuk
- Woda z ogórków kiszonych, 3/4 szklanki
- Rosół lub wywar warzywny, 2 litry
- Boczek wędzony, 5 plasterków
- Marchew, 1 szt.
- Czosnek, 1 ząbek
- Ziemniaki duże, 2 szt.
- Koperek, kilka gałązek
- Śmietana 18 %, 3 łyżki
- Mąka, 1 łyżka
- Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt.
- Liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, do smaku
- Jajka na twardo
Składniki
- Ogórki kiszone, 6 sztuk
- Woda z ogórków kiszonych, 3/4 szklanki
- Rosół lub wywar warzywny, 2 litry
- Boczek wędzony, 5 plasterków
- Marchew, 1 szt.
- Czosnek, 1 ząbek
- Ziemniaki duże, 2 szt.
- Koperek, kilka gałązek
- Śmietana 18 %, 3 łyżki
- Mąka, 1 łyżka
- Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt.
- Liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, do smaku
- Jajka na twardo

Etapy przygotowania
Do rosoły dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, tartą marchew, oraz czosnek, chwilę gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy.
Ogórki ścieramy na grubych oczkach, gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy ogórki, boczek, oraz wodę z ogórków, całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, gdy się rozpuści, zagęszczamy zupę śmietaną z mąką, dodajemy koperek, doprawiamy, solą, pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654



Składniki
- Ogórki kiszone, 6 sztuk
- Woda z ogórków kiszonych, 3/4 szklanki
- Rosół lub wywar warzywny, 2 litry
- Boczek wędzony, 5 plasterków
- Marchew, 1 szt.
- Czosnek, 1 ząbek
- Ziemniaki duże, 2 szt.
- Koperek, kilka gałązek
- Śmietana 18 %, 3 łyżki
- Mąka, 1 łyżka
- Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt.
- Liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, do smaku
- Jajka na twardo
Do rosoły dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, tartą marchew, oraz czosnek, chwilę gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy.
Ogórki ścieramy na grubych oczkach, gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy ogórki, boczek, oraz wodę z ogórków, całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, gdy się rozpuści, zagęszczamy zupę śmietaną z mąką, dodajemy koperek, doprawiamy, solą, pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo.
moja ukochana zupka :)z jajem, ciekawa, spróbujemy :)