Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z kulkami mięsnymi

Zupa ogórkowa z kulkami mięsnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 5739

Wersja odchudzona zupy ogórkowej, którą można jeść z kulkami mięsnymi

Składniki

  • Bulion 2,5 l
  • Ziemniaki 70 dag
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Ogórki kiszone 1 słoik
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czosnek granulowany
  • KULKI MIĘSNE:
  • Mięso mielone 500 gram
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Koperek suszony
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, wrzucamy do garnka starte warzywa.

  2. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy ogórki do garnka, Dolewamy również sok z ogórków. Całość chwilę gotujemy, zabielamy mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i czosnkiem granulowanym.

  3. KULKI MIĘSNE: Do miski wkładamy mięso mielone, wsypujemy bułkę tartą i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i suszonym koperkiem (można użyć świeżego koperku). Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie. Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 5-7 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

  4. Kulki można przełożyć do garnka z zupą bądź wkładać bezpośrednio do talerza z zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 04 marca 2015 Wspaniała domowa zupa i bardzo apetycznie podana :-) Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń