Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa na żeberkach z ryżem, to wspomnienie z mojego dzieciństwa, zupa smakuje jak u mamy. Zupę często serwuję w wersji z ziemniakami albo kaszą manną. Bardzo dobrze smakuje z pieczywem.
Składniki
Włoszczyznę czyli marchewkę, pietruszkę, selera dokładnie myjemy i obieramy. Selera kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Bardzo dobrym pomysłem jest zetrzeć warzywa na grubej tarce.
Żeberka dokładnie opłukujemy i w większym garnku zalewamy wodą, około 3 litry. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez jakieś 30-40 minut. Właściwie dotąd, aż żeberka będą miękkie. Po tym czasie żeberka wyciągamy na talerzyk i zostawiamy do ostygnięcia, natomiast dodajemy ogórki wraz z sokiem i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupa ogórkowa to zupa kuchni polskiej, która po prostu nie może obyć się bez masło. Zupa zyska jeśli przed dodaniem ogórków do zupy poddusimy je lekko na maśle. A najlepsze to już są domowe przetwory. Warto samemu zrobić przecier ogórkowy, jest to gwarancja dobrego smaku zupy.
Międzyczasie możemy ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu, ja to zawsze robię oddzielnie. Po ugotowaniu przelewamy na sicie zimna wodą. Dodajemy do zupy. Wystudzone żeberka kroimy w drobniejsze kawałki i również wrzucamy z powrotem do zupy.
Dodajemy zahartowaną gorącą zupą śmietanę, wlewamy do garnka i zagotowujemy (możemy także użyć kremówki, natomiast jeśli ktoś woli mniej kaloryczną wersję to jogurt naturalny). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli się zdarzy, że zupa wyjdzie za kwaśna możemy dodać więcej śmietany i cukru, smak będzie łagodniejszy. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Zupa ogórkowa z ryżem, smakuje jak u mamy. Najlepsza domowa zupa. Zupę możemy podawać w wersji z ziemniakami lub kaszą manną. Bardzo dobrze smakuje z pieczywem. Możemy ją także posypać natką pietruszki.