Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowo - pomidorowa

Zupa ogórkowo - pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2994

Dodano:

Odsłon: 1276

No i wyszło. Część rodzinki chciała ogórkową a druga część pomidorową. Postanowiłam więc ich zaskoczyć i wyszło pysznie

Składniki

  • ok. 2 litrów bulinu drobiowego
  • 6 - 8 ziemniaków
  • 6 - 8 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka kożeń
  • 1/2 selera kożeń
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • 200 ml śmietany kremówki
  • łyżka lubczyku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka koperku
  • 3 liście laurowe
  • 2 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • słodka mielona papryka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowo - pomidorowa

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy i obieramy.
    Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę.
    Wrzucamy do bulionu, dodajemy pozostałe warzywa oprócz ogórków.
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
    Gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.
    Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy do zupy.
    Pomidory z puszki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dusimy do momentu aż się rozpadną.
    Dodajemy do całości.
    Wlewamy przecier pomidorowy.
    Gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
    Wrzucamy zioła.
    Śmietanę hartujemy w łyżce gorącej zupy i wlewamy do całości.
    Zagotowujemy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń