Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię oliwki i mogę je jeść pod każdą postacią – na zimno, na ciepło. Mimo to, jak natknęłam się na ten przepis w książce Ewy Wachowicz, podchodziłam trochę sceptycznie do niego. Między innymi dlatego, że jest zbyt prosty i szybki. Wydawało mi się, że to niemożliwe żeby ta zupa była pyszna. A jednak zaryzykowałam i zrobiłam. I wiecie co? Jest rewelacyjna! Mój maż, który omija oliwki szerokim łukiem, przyznał że jest pyszna :)
Zupa
Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi.
Francuskie paluszki
Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).
Pogoda za oknem jaka jest każdy widzi. Za to w kuchni może być dużo bardziej...
Odsłon: 3075
Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i s...
Odsłon: 8213
Schab w zupach to bardzo smaczne, sycące, nie wymagajace specjalnych umiejetn...
Odsłon: 1785
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 87
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 39
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 119
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2174
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 87
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...
Odsłon: 39
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 119
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2174
Składniki
Zupa Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi.
Francuskie paluszki Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupy
Krem ze szparagów
Zupy
Lekka zupka
Zupy
ZUPA Z SOCZEWICY. Wspaniała w swojej prostocie.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Jeśli jesteście zwolennikami zup to serdecznie zapraszam po przepis
Odsłon: 160
Krem ze szparagów
Wiosną szparagi często goszczą na naszych stołach. Najczęściej są podawane w...
Odsłon: 797