Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię oliwki i mogę je jeść pod każdą postacią – na zimno, na ciepło. Mimo to, jak natknęłam się na ten przepis w książce Ewy Wachowicz, podchodziłam trochę sceptycznie do niego. Między innymi dlatego, że jest zbyt prosty i szybki. Wydawało mi się, że to niemożliwe żeby ta zupa była pyszna. A jednak zaryzykowałam i zrobiłam. I wiecie co? Jest rewelacyjna! Mój maż, który omija oliwki szerokim łukiem, przyznał że jest pyszna :)
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 318
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 123
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 86
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 318
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 123
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 86
Składniki
Zupa Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi.
Francuskie paluszki Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).