Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1358
Dodano: 16.05.2018
Odsłon: 965
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby zdejmujemy szumowiny.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i kroimy w paseczki.
Pieczarki obieramy (lub nie) i kroimy w ćwiartki lub w ósemki (jeśli pieczarki są duże).
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
Gdy mięso jest już miękkie do zupy dodajemy paprykę, pieczarki i grzyby mun.
Doprawiamy ziołami tajskimi, trawą cytrynową, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gotujemy ok. 5-7 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Wierzch posypujemy szczypiorem.
Smacznego! :)
Dobre rady:
Do zupy można dodać również cukinię, seler naciowy i brokuły.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)