Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe "chińczyki" już dawno skradły nasze serca. Uwielbiam te smaki! Spróbowałam więc tym razem zrobić inną orientalną zupę bez mleczka kokosowego. I udało się wyśmienicie! :)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Przekładamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście kafiru. Gotujemy do miękkości mięsa. W razie potrzeby zdejmujemy szumowiny. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy (lub nie) i kroimy w ćwiartki lub w ósemki (jeśli pieczarki są duże). Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Gdy mięso jest już miękkie do zupy dodajemy paprykę, pieczarki i grzyby mun. Doprawiamy ziołami tajskimi, trawą cytrynową, pieprzem, pastą curry i sosem sojowym. Gotujemy ok. 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do talerzy i zalewamy gorącą zupą. Wierzch posypujemy szczypiorem. Smacznego! :)
Dobre rady: Do zupy można dodać również cukinię, seler naciowy i brokuły.