Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa paprykowa z kaszą jaglaną

Zupa paprykowa z kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 258

Dodano:

Odsłon: 446

Solidna propozycja na rozgrzewającą, jesienną zupę. Przepis pochodzi z 402. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • żeberka wieprzowe
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 gałązka lubczyku
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa paprykowa z kaszą jaglaną

Przygotowanie

  1. Żeberka włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 l). Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz łyżeczką soli. Przykryć i doprowadzić do wrzenia (najlepiej pod pokrywą szybkowarową).

  2. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek. Usmażone warzywa dodać do gorącego wywaru. Wsypać kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją na sicie pod bieżącą wodą). Gotować przez 10 minut.

  3. Papryki wyczyścić i pokroić w zapałkę. Dorzucić do garnka. Przyprawić lubczykiem i gotować jeszcze przez kilka minut.
    Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń