Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa parykowa

Zupa parykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 1842

Smaczna i prosta zupa parykowa

Składniki

  • 0,5kg dobrej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • bulion warzywny
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kubek śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plastry, a następnie na pół i podsmażamy by wytopić jak najwięcej tłuszczu, przekładamy do garnka. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu z kiełbasy do miękkości. Przekładamy do kiełbasy. Cebulę kroimy także w kostkę i postępujemy tak, jak z papryką. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dorzucamy do garnka z pozostałymi składnikami. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele. Gotujemy około 5 minut od momentu wrzenia. Koncentrat mieszamy ze śmietaną i dolewamy do zupy*.


    *) Należy pamiętać ,że aby śmietana się nie zważyła, należy zahartować ją uprzednio odrobiną wywaru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń