Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa z dodatkiem przyprawy curry i czerwonej soczewicy. Idealna do wegetarian. Przepis pochodzi z 403. odcinka programu "Ewa Gotuje"
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem przez chwilę.
Przyprawić curry. Gdy zacznie się karmelizować zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić soczewicę (wcześniej można ją namoczyć, lecz w przypadku odmiany czerwonej nie jest to konieczne). Dodać liście laurowe i starty imbir oraz zmiażdżone w moździerzu ziarenka kolorowego pieprzu. Przykryć i gotować tak długo, aż soczewica zmięknie. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Pod koniec doprawić do smaku solą.
Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.