Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa piwna ze szczypiorkiem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 372
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 177
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 372
Składniki
Boczek pokrój w paseczki, usmaż w garnku o grubym dnie, wyjmij. Na wytopiony tłuszcz wrzuć posiekany czosnek, smaż do zrumienienia, również wyjmij.
Pierś oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, w którym smażył się boczek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru. Wyjmij mięso z garnka i odłóż.
Do garnka wrzuć masło, a gdy się roztopi, zasyp je 2 łyżkami mąki. Dodaj po szczypcie mielonego chili, soli i pieprzu. Wymieszaj starannie, zalej piwem oraz bulionem. Dolej śmietanę. Raz jeszcze całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
Ser (np. ementaler)zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do gotującej się zupy. Mieszaj, aż ser się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji. Dodaj boczek, pierś kurczaka i czosnek.
Gotuj całość jeszcze 10-15 minut. Przypraw do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Posyp siekanym szczypiorkiem.
By szczypiorek, natka i koperek dłużej zachowały świeżość, przechowuj je w lodówce. Zioła możesz posiekać i zamknąć w słoiczku, owinąć w wilgotny papier lub trzymać w naczyniu z wodą.Źródło: Świat kobiety