Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa piwna ze szczypiorkiem

Zupa piwna ze szczypiorkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zupa piwna ze szczypiorkiem"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w paseczki, usmaż w garnku o grubym dnie, wyjmij. Na wytopiony tłuszcz wrzuć posiekany czosnek, smaż do zrumienienia, również wyjmij.

  2. Pierś oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, w którym smażył się boczek. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru. Wyjmij mięso z garnka i odłóż.

  3. Do garnka wrzuć masło, a gdy się roztopi, zasyp je 2 łyżkami mąki. Dodaj po szczypcie mielonego chili, soli i pieprzu. Wymieszaj starannie, zalej piwem oraz bulionem. Dolej śmietanę. Raz jeszcze całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia.

  4. Ser (np. ementaler)zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do gotującej się zupy. Mieszaj, aż ser się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji. Dodaj boczek, pierś kurczaka i czosnek.

  5. Gotuj całość jeszcze 10-15 minut. Przypraw do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Posyp siekanym szczypiorkiem.

  6. By szczypiorek, natka i koperek dłużej zachowały świeżość, przechowuj je w lodówce. Zioła możesz posiekać i zamknąć w słoiczku, owinąć w wilgotny papier lub trzymać w naczyniu z wodą.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń