Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1186
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1186
Składniki
Rostbef zalewamy około 1,5 litrem wody i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na średnim ogniu (tak żeby się cały czas lekko gotowała) około godziny.
W między czasie przygotowujemy pomidory. Mianowicie obieramy je ze skórki i pozbywamy się pestek. Pokrojone na ćwiartki pomidory solimy i podsmażamy na patelce na łyżce masła.
Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy do zupy listki bazylii oraz resztę masła i blendujemy wszystko na jednolitą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczkach układamy rostbef i marchewkę, zalewamy je zupą i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Do smaku możemy również dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Możemy ją podać z ryżem, makaronem, bądź tak jak na zdjęciu poniżej z groszkiem ptysiowym. Smacznego:)