Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3891

Dodano:

Odsłon: 2252

Klasycznie i smacznie ;)

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • rostbef wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4-5 listków bazylii
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rostbef zalewamy około 1,5 litrem wody i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy na średnim ogniu (tak żeby się cały czas lekko gotowała) około godziny.

  2. W między czasie przygotowujemy pomidory. Mianowicie obieramy je ze skórki i pozbywamy się pestek. Pokrojone na ćwiartki pomidory solimy i podsmażamy na patelce na łyżce masła.

  3. Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy do zupy listki bazylii oraz resztę masła i blendujemy wszystko na jednolitą zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  4. W miseczkach układamy rostbef i marchewkę, zalewamy je zupą i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Do smaku możemy również dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Możemy ją podać z ryżem, makaronem, bądź tak jak na zdjęciu poniżej z groszkiem ptysiowym.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń