Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak to mówi moja mama: ,,Zupa co ma wszystkie zupy pod sobą". Pyszna domowa pomidorowa z makaronem.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 27
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 27
Składniki
Boczek umyć,ugotować w lekko osolonej wodzie. Boczek odstawić do wystudzenia, woda będzie idealna na zupkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. W 2 litrach wody ugotować pokrojone na kawałki marchew i pietruszkę. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać cebulę, pogotować około 5 minut. Po tym czasie wyjąć cebulę. Pomidory przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek z pomidora. Do wywaru wlać wodę spod boczku (1.5 litra) oraz przetarte pomidory razem z zalewą. Całość doprawić do smaku (ostrożnie z solą, gdyż mamy ją już w wodzie spod boczku i w słonej zalewie), wsypać garść suszonej natki z pietruszki. Zupę gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzić ją trzema łyżkami wody. Zawiesinę dodać do zupy, całość zagotować. Zupę podawać z makaronem, posypaną świeżym koperkiem.
* Do zupy można dodać czosnek, jeżeli ktoś lubi. Tym razem nie dodałam. ** Boczek proponuję zjeść z ulubioną musztardą i pieczywem. ***Przepis na pasteryzowane pomidory na moim profilu: https://smaker.pl/przepis-pomidory-cale-pasteryzowane,106852.html Smacznego :))