Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49632
Dodano: 21.05.2014
Odsłon: 2554
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Boczek umyć,ugotować w lekko osolonej wodzie. Boczek odstawić do wystudzenia, woda będzie idealna na zupkę.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą.
W 2 litrach wody ugotować pokrojone na kawałki marchew i pietruszkę. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać cebulę, pogotować około 5 minut. Po tym czasie wyjąć cebulę. Pomidory przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek z pomidora. Do wywaru wlać wodę spod boczku (1.5 litra) oraz przetarte pomidory razem z zalewą. Całość doprawić do smaku (ostrożnie z solą, gdyż mamy ją już w wodzie spod boczku i w słonej zalewie), wsypać garść suszonej natki z pietruszki. Zupę gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotować zawiesinę z mąki i śmietany, rozprowadzić ją trzema łyżkami wody. Zawiesinę dodać do zupy, całość zagotować.
Zupę podawać z makaronem, posypaną świeżym koperkiem.
* Do zupy można dodać czosnek, jeżeli ktoś lubi. Tym razem nie dodałam.
** Boczek proponuję zjeść z ulubioną musztardą i pieczywem.
***Przepis na pasteryzowane pomidory na moim profilu: https://smaker.pl/przepis-pomidory-cale-pasteryzowane,106852.html
Smacznego :))
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

izabella22 31 maja 2014Zgłoś do usunięcia
pysznie wyglada i pewnie super smakuje :)10 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Takiej pomidorowej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować bo ciekawa jestem tego smaku. Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz