Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, zdrowa zupka :)
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3937
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3937
Składniki
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę oraz posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy. Pora kroimy w cienkie półplasterki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej aromatyzowany, wrzucamy rozdrobnionego pora i czosnek. Warzywa podsmażamy 5 minut, po czym dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, chili w proszku, kurkuma, pieprz czarny). Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą.
Tak przygotowane pory smażymy jeszcze około 10 minut. Jeżeli próbują się przypalać, możemy dodać 3- 4 łyżki wody. Następnie do garnka wlewamy pomidory wraz z zalewą, bulion warzywny oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zupę gotujemy 10 minut, pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Zupa jest naprawdę ostra w smaku, więc podajemy ją nie tylko z duszoną soczewicą, ale i odrobiną śmietanki, dla złagodzenia smaku. Smacznego.